Spiritual Psychology and Counseling (SPC) dergisi, psikolojik süreçler bağlamında psikolojinin tüm alt dalları ve teorileri dahil olmak üzere din, maneviyat ve maneviyat ile ilgili bütün konular, kültüre duyarlı danışma kuram ve uygulamaları ile ilgili yapılan bilimsel araştırma ve çalışmaları yayımlayan hakemli, uluslararası bilimsel bir dergidir.
Psikoloji biliminin bakış açısından, maneviyat olgusunun geniş alanı içinde yer alan kavramlar ve yapılar, manevi yönelimli ve kültüre duyarlı psikoterapi ve danışmanlık müdahaleleri ve dünyadaki bütün manevi gelenekler üzerinde yapılacak incelemeler ve bunlarla ilgili araştırma konuları derginin yayın kapsamına girmektedir. Derginin vizyonu, alanındaki bilimsel araştırma, kuram ve uygulama arasındaki bağları güçlendirmek, canlandırmak ve ulusal, uluslararası ve disiplinler arası bilimsel iletişimi kolaylaştırmaktır. SPC, bilimsel yöntem, etik ve bilimsel katkıların akademik sunumu ile ilgili uluslararası standartlara uygun, disiplinler arası bir forum olmayı amaçlamaktadır.
SPC hakem kurulu ve editörleri makale adaylarının olumlu yönde değerlendirilmesine etki eden bazı özellikleri dikkate almaktadırlar: (1)Makalenin kayda değer kuramsal katkıları. (2)İncelenen konu üzerinde mevcut alan yazının ilişkisinin açık bir şekilde kurulmuş olması. (3) Araştırmanın yöntemsel ve kavramsal olarak özgün katkılar sunmasının yanı sıra sistematik bir şekilde sunulmuş olması. (4) Kullanılan yöntemlerin yenilikçi ve özgün olması ve öz-bildirim dışındaki verilerin de kullanılmış olması. (5) İleride yapılacak araştırmalar, ulusal ve uluslararası bağlamlarda araştırma, kuram ve uygulamalara yön verecek önemli önerilerde bulunulması.
SPC, manevi psikoloji ve danışmanlık alanlarında birçok farklı disiplinde yapılan araştırmaları bir araya getiren hakemli araştırma raporları, kuramsal makaleler ve kitap incelemeleri yayımlamaktadır. Kuramsal ve ampirik araştırma raporları, vaka incelemeleri, manevi psikoloji ve danışma alanına ilişkin olgular üzerinde yapılan tarihsel çalışmalar, derginin yayın alanına girmektedir.
Spc, bir yazardan aynı dönemde birden fazla makale başvurusu kabul etmemektedir.
Zaman içinde akademik ve bilimsel çalışmaların dinamikleri değiştikçe, etik ihlaller ve sahtecilikle ilgili de yeni bir yelpaze ortaya çıkmıştır. Örneğin son yıllarda sorumsuz yapay zekâ kullanımı, makine yazımı metinler ve yazarlık konularındaki ihlaller gibi meseleler giderek daha belirgin hale gelmiştir. Bu zorluklarla başa çıkabilmek için bilimsel kurumlar, dergiler ve diğer paydaşlar tarafından dikkatli ve etkili bir şekilde hareket edilmesi gerekmektedir. Bilimsel topluluğun, bu etik meselelere karşı aktif bir mücadele yürütmesi, araştırma ve bilimsel iletişimin güvenilirliğinin ve saygınlığının korunmasını sağlamak açısından elzemdir.
SPC Editoryal süreçleri, başlıca yönergeleri olarak Helsinki Bildirgesi (https://www.wma.net/policies-post/wma-declaration-of-helsinki-ethical-principles-for-medical-research-involving-human-subjects/), ICMJE (https://www.icmje.org/) ve COPE (https://publicationethics.org/) çerçevelerine sıkı sıkıya bağlıdır. Bu çerçevelerin hepsi önemli olmakla birlikte, COPE önerileri, somut ve dinamik olmaları hasebiyle, SPC Editörleri için ana yol haritasını oluşturur. İnsan katılımcılar, yazarlık ve intihal vakalarının yanı sıra diğer davranış ihlalleri ve geri çekme prosedürleri gibi kritik konular, aşağıda kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır. Bununla birlikte, insan katılımcılar, yazarlık ve intihal vakalarının yanı sıra diğer davranış ihlalleri ve geri çekme prosedürleri gibi önemli konular aşağıda detaylı bir şekilde ele alınmıştır.
İnsan Katılımcılar
Editör Kurulumuz insan katılımcılar üzerinde yapılan araştırmalar ile ilgili üzerinde en büyük uzlaşıya sahip olan standart olarak tanımlanabilecek Helsinki Deklarasyonunu benimsemektedir (https://www.wma.net/policies-post/wma-declaration-of-helsinki-ethical-principles-for-medical-research-involving-human-subjects/). Katılımcıların herhangi bir şekilde zarar görmekten korunması en önemli temel ilkedir. Katılımcıların veya zorunlu durumlarda yasal temsilcilerinin gönüllü olarak araştırmaya katılmış olmaları gerekmektedir. Aydınlatılmış onam sağlanmalı, araştırma amacıyla kimi bilgiler katılımcılardan gizlendi ise bunun nedenleri açıkça beyan edilmelidir.
Katılımcı bilgilerinin anonim olması esastır, katılımcıların fotoğrafları veya kimliklerinin belirtilmesinin orunlu olduğu durumlarda yazılı onaylarının bulunması ve editörlere sunulması gerekir. SPC’de yayımlanmak üzere gönderilen insan katılımcı verilerinin kullanıldığı araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir. Makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye ve ilgili etik kurul kararının sayısına yer verilmelidir.
Yazarlık. SPC Editorial, yazarlık hakkının kaynağını tanımlamak için Uluslararası Tıp Dergisi Editörleri Komitesi (ICMJE) tarafından öne sürülen 4 kriteri benimsemektedir:
Bir yazar, yaptığı çalışmanın bölümlerinden sorumlu olmanın yanı sıra, çalışmanın belirli diğer bölümlerinden hangi ortak yazarların sorumlu olduğunu da belirleyebilmelidir. Ayrıca yazarlar, ortak yazarlarının katkılarının doğruluğuna güvenmelidir. Editörler, hediye yazarlık (yazar olarak belirtilen bir adın önemli bir katkısı olmadığında) veya hayalet yazarlık (yazarlığı hak eden bir araştırmacı listelenmemişse) gibi yazarlıkla ilgili suistimallerden şüphe duyduklarında COPE yönergelerini takip etmekle yükümlüdürler.
İntihal. İntihal, taslaklar veya araştırma hibe başvuruları gibi başkalarının yayınlanmış ve yayınlanmamış fikirlerinin kaynak gösterilmeden kullanılmasından, bazen farklı bir dilde, karmaşık bir makalenin farklı yazarları altında sunulmasına kadar uzanır. SPC dergisine yayımlanmak üzere teslim edilen bütün taslaklar, önde gelen bir ticari çevrimiçi intihal tespit yazılım paketi kullanılarak incelenmektedir. Benzerlik analiz raporları taslaktan sorumlu editör tarafından değerlendirilir. Benzerlik analizi, taslakta intihal veya yayın ahlakıyla ilgili herhangi bir suiistimalin (öz-intihal, duplikasyon veya tekrar yayımlama vb.) varlığını gösteriyorsa taslak daha ileri değerlendirme aşamalarına alınmadan reddedilir.
Diğer İhlaller. Araştırma ve ampirik olmayan yayınlardaki bilimsel suistimaller arasında şüpheli yazarlık, uydurma; görüntülerin hileli olarak manipüle edilmesi dahil olmak üzere verilerin tahrif edilmesi; ilişkilerin ve faaliyetlerin kasıtlı olarak ifşa edilmemesi; ve intihal dışında da çeşitli ihlaller yaşanabilmektedir. Her ihlal vakası, editörler ve gözden geçirenler tarafından ayrı bir değerlendirme gerektirir. Gönderilen veya yayınlanan makalelerde açıklanan çalışmanın yürütülmesi veya doğruluğu ve etik standartlara uygunluğu konusunda bir suistimalden şüphelenildiğinde veya endişe verici emareler ortaya çıktığında, Editör COPE tarafından detaylandırılan yönergelerden yararlanarak duruma uygun prosedürleri başlatmalı, bildirimde bulunan kurumları, liderleri veya işverenleri dikkate almalı sonuçlar çıkana kadar yayın işlemlerini askıya almalıdır. İşlem yazarların kurumunda bir soruşturmayı içeriyorsa, editör bu soruşturmanın sonuçlarını takip etmeli ve gerekirse okuyucuları sonuçlar hakkında bilgilendirmeli ve soruşturmada suistimal ortaya çıkarsa makalenin reddedildiğini ilan etmelidir. Herhangi bir ihlal tespit edilemeyen durumlarda, Editör süreçle ilgili mektupları veya yazışmaları okuyucularla paylaşılabilir.
Yazarlardan herhangi bir gönderim, işlem veya yayım ücreti talep edilmemektedir.